(Foto: Replica de Constanta)
Cladirile cu risc seismic de pe raza judetului Constanta continua sa dea batai de cap inspectorilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii Constanta.
Pentru ca unele primarii au intarziat cu inaintarea listelor cu blocurile care pot avea probleme in cazul unui cutremur, inspectoratul nu a putut realiza o situatie completa a acestora, pe care sa o trimita apoi la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
La fel de grav este faptul ca unii proprietari sau asociatii de proprietari, nu au fost instiintati de starea in care se afla imobilul in care locuiesc, pentru a lua masurile necesare.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu numarul 14 din anul 2006, privind punerea in siguranta a constructiilor afectate, sau care pot fi afectate de cutremur, toate primariile care au pe raza localitatilor astfel de cladiri, aveau obligatia sa verifice si sa anunte asociatiile de proprietari ale blocurilor care au mai mult de trei etaje, au spatii comerciale la parter si au fost realizate inainte de 1978, pentru a fi efectuata o expertiza.
"Scopul expertizelor este de a stabili gradul de siguranta al cladirilor la cutremur.
Cladirile ale caror partere nu au compartimentari, sau sunt foarte rare, cum este cazul spatiilor comerciale, sunt considerate structuri sensibile la actiunea seismica si ele trebuie sa fie verificate, prin calcul, conform noilor norme iar in cazul in care expertii stabilesc ca imobilul respectiv nu are un nivel suficient de protectie seismica, e necesara interventia pentru consolidari.
La cutremurul din 1977 s-a constatat ca s-au prabusit si cladiri la care au fost daramati la parter pereti care nu faceau poarte din structura de rezistenta a blocului”, a decla