Presedintele rus, Vladimir Putin, incepe astazi o vizita de doua zile in Austria, prima intr-o tara a UE dupa summitul de la Samara, care nu a facut decat sa reitereze divergentele intre Moscova si Bruxelles.
Unul dintre scopurile vizitei ar fi, potrivit cotidianului rusesc "Kommersant", citat de AFP, "inrolarea Austriei, care nu este membra a NATO", ca "lobbyst potential al intereselor rusesti in Europa", cum ar fi problema scutului american antiracheta.
Vizita are si o importanta dimensiune ecconomica. Responsabilii austrieci nu si-au ascuns interesul pentru atragerea capitalului rusesc, un exemplu recent fiind investitia pe care miliardarul rus Oleg Deripaska o va face in producatorul austro-canadian de subansambluri auto Magna.
si, bineinteles, de pe agenda convorbirilor nu va lipsi gazul, Austria fiind interesanta in primul rand ca tara de tranzit, in care s-ar putea construi depozite uriase, estimeaza analistul Andrei Riabov, de la Centrul Carnegie din Moscova. "Rusia vrea sa le demonstreze liderilor europeni ca tactica lor de indiguire este inutila si ca Gazprom va sti sa se foloseasca de rivalitatea companiilor gaziere europene", a explicat Riabov pentru AFP.
Grupul energetic austriac OMV, prezent in Europa Centrala si de Est (inclusiv in Romania), are o pozitie de lider in proiectul gazoductului european Nabucco, dorit a fi un concurent pentru proiectele Gazprom.
Convorbirile si eventualele decizii de la Viena sunt interesante si pentru Bucuresti, in conditiile in care atat OMV, cat si companii rusesti au investitii importante in Romania, pe care intentioneaza sa le extinda.
Scandaluri
Ca si cum subiectele de discutie nu ar fi fost destul de delicate, s-a mai declansat un scandal si din cauza unui interviu pe care Vladimir Putin ar fi trebuit sa il acorde postului national de televiziune austriac, ORF,