Fermierii doljeni stau prost la capitolul informare, aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Când vine vorba de cunoaşterea legislaţiei în vigoare, crescătorii de porci nu prea ştiu despre ce e vorba şi nici ce sancţiuni riscă dacă nu o respectă. Deşi mai au la dispoziţie doar aproximativ şase săptămâni până când să declare la primării pentru ce exploataţie vor opta, doljenii nu se grăbesc, procentul celor care au îndeplinit formalitatea fiind insignifiant.
Potrivit normelor UE, până la 1 iulie, crescătorii trebuie să aleagă între cele trei exploataţii standard. Prima este exploataţia nonprofesională pentru consum familial, în care se pot creşte până la trei porci, exclusiv pentru consum în cadrul familiei. În a doua, exploataţia nonprofesională sau microfermă comercială, numărul maxim de porci care pot fi crescuţi este de 20, putând fi comercializaţi numai pe piaţa locală. Crescătorii care pot vinde porci pe întreg teritoriul ţării sunt cei care au optat pentru exploataţia profesională comercială, unde se cresc peste 20 de porcine. În cazul acestora, trebuie îndeplinite cu stricteţe normele de biosecuritate şi condiţiile tehnologice minime.
„Aceştia trebuie să se înregistreze şi la noi şi, până când pesta porcină va fi eradicată, vor putea să vândă carnea doar pe teritoriul României. Pentru dispariţia boli trebuie însă să nu mai existe cazuri de vânzări pe la colţ de stradă, din portbagajul maşinilor“, a declarat Costică Retea, director adjunct DSV Dolj.
Costică Retea a adăugat că toţi crescătorii trebuie să devină conştienţi că trebuie să respecte anumite norme de igienă pentru ca porcinele să fie în siguranţă.
Fermierii doljeni stau prost la capitolul informare, aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare. Când vine vorba de cunoaşterea legislaţiei în vigoare,