Pachetul legilor sigurantei nationale a fost avizat favorabil de Comisia senatoriala pentru drepturile omului.
Legile din pachetul sigurantei nationale au intrat ieri in dezbaterea senatorilor si au obtinut, fara prea mari discutii, un prim aviz favorabil din partea Comisiei pentru drepturile omului. Au fost formulate insa cateva recomandari si solicitarea ca asupra unora dintre legi sa se pronunte si Comisia de control al activitatii SRI. Propunerea a fost formulata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, pe motiv ca ar fi "lipsit de logica si neavenit ca cei care lucreaza pe plaja aceasta sa nu discute acest pachet de legi".
Recomandarea, formulata tot de Frunda, este adresata Comisiei pentru aparare, investita sa redacteze raport la pachetul de legi, si vizeaza alinierea la principiile europene in domeniu. Potrivit parlamentarului UDMR, Recomandarea 1.400 a Consiliului Europei prevede sa nu existe mai mult de unul-doua servicii secrete interne. In plus, pentru acestea, Guvernul, si nu CSAT, ar urma sa poarte raspunderea politica, fiind nevoit sa prezinte, anual, un raport de activitate Parlamentului. Propunerea udemerista a fost imbratisata de senatorul PNL Puiu Hasotti. Acesta a invocat faptul ca, in acest fel, s-ar preveni abuzurile serviciilor secrete, in conditiile in care in Romania mai exista in domeniu "sechele", la fel ca in Belarus, Ucraina sau Republica Moldova.
Un alt subiect de discutie a fost daca este sau nu oportun ca serviciile secrete sa mai aiba resurse financiare in afara bugetului national. "Sa li se interzica activitatile economice, comerciale, alte feluri de activitati, de paza. Pentru ca aceste surse altele decat cele bugetare sunt foarte greu de controlat, aproape imposibil, ceea ce deschide posibilitatea abuzului serviciilor respective", a argumentat senatorul Gyorgy Frunda.
In ceea ce priveste infiintarea, organizarea si