Europarlamentarii au reluat saptamana aceasta dezbaterile privind problema Tratatului Constitutional. Discutiile vin ca o avanpremiera a reuniunii Consiliul European din luna iunie, la care subiectul principal se anunta a fi "viitorul Europei" si implicit, blocajul existent in prezent. Luna trecuta, Comisia parlamentara pentru afaceri constitutionale a votat o propunere de raport privind foaia de parcurs a procesului constitutional al Uniunii. Acest raport, redactat de deputatul german Elmar Brok si cel spaniol de Enrique Barón Crespo, urmeaza sa fie dezbatut in plen in iunie.
Prodi vorbeste in numele statelor pro Constitutie
Italia se declara impotriva unor schimbari radicale aduse "Constitutiei europene". Solutia propusa de premierul italian, Romano Prodi, pentru a se iesi din impas este aceea ca Tratatul constitutional sa fie adoptat si aplicat numai in statele care doresc acest lucru si nu in toate cele 27 de membre ale UE.
"In ultimii doi ani au fost ascultate numai opiniile euroscepticilor. Este timpul sa fie auziti si cei care au ratificat Tratatul inca din 2004", a spus premierul italian marti in fata Parlamentului European. Pentru a continua integrarea europeana, "trebuie sa intreprindem eforturi pentru a intelege opiniile altora. Asteptam, insa, aceeasi atitudine din partea celorlalti", a continuat Prodi. In acest context, Prodi a precizat ca "nu este neaparata nevoie ca toate statele membre sa actioneze cu aceeasi viteza".
"Deja exista proiecte europene, cum ar fi Euro sau Schengen, aplicate doar de unele state membre", a explicat seful Guvernului italian. Referindu-se la Guvernele euro-sceptice de la Varsovia, Londra si Haga - care doresc ca noul text al Tratatului sa fie modificat considerabil - fostul comisar european a spus ca spera ca propunerea sa nu se loveasca de veto-ul acestora.
Prodi a enumerat in sch