» Zilnic, activitatile umane afecteaza clima prin utilizarea combustibililor fosili (petrol, carbuni si gaze) pentru producerea energiei si transport, fiind responsabile pentru furtuni puternice, inundatii, seceta si valuri de caldura.
» Din cauza gazelor de sera emise deja in atmosfera, suntem predispusi la o incalzire cu 1,2 1,3 ºC a temperaturii in urmatoarele decenii.
» Pentru a evita deteriorarea ireversibila a planetei, temperatura de la suprafata pamantului nu trebuie sa creasca cu mai mult de 2°C fata de nivelul din perioada preindustriala.
» Comisia Europeana a declansat o campanie prin care invata consumatorii ce sa faca pentru a opri incalzirea globala.
UE pledeaza pentru un acord global privind schimbarile climatice dupa 2012. Acesta este motivul pentru care Uniunea lanseaza un apel la adresa tarilor dezvoltate pentru a reduce, pana in 2020, emisiile generate cu 30% fata de nivelurile inregistrate in 1990. Responsabilii europeni pledeaza pentru tehnologii curate de ardere a carbunelui, cresterea eficientei energetice si promovarea utilizarii surselor de energie care protejeaza mediul.
Reducerea emisiilor de CO2
Exista solutii la problema schimbarilor climatice: energiile regenerabile, eficienta energetica si reducerea utilizarii combustibililor fosili (petrol si gaz). Natura ne pune la dispozitie o varietate de alternative pentru producerea energiei. Singura problema este cum sa transformam lumina solara, vantul, biomasa, energia geotermala sau puterea apei in electricitate sau caldura intr-un mod ecologic si cu costuri cat mai mici, astfel reducand emisiile de CO2 si efectul de sera si ajutand la protejarea climei si mediului inconjurator.
Campanie europeana
In cadrul campaniei europene "Voi controlati schimbarile climatice!", prezentatorii meteo de tele