Guvernul promite de doi ani ca va definitiva legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, insa pana acum doar cei la Finante au aprobat proiectul, alte trei ministere urmand sa se pronunte asupra documentului.
Modificarea frecventa a prevederilor legii ii face pe jucatorii de pe piata asigurarilor sa fie rezervati cu privire la efectele aplicarii legii. Daca reprezentantii guvernului spun ca toate casele din tara vor fi asigurate dupa 1 ianuarie 2008, asiguratorii mizeaza pe un procent de 20-30%.
In plus, acestia spun ca procedurile de incheiere a asigurarilor sunt prea complicate, urcand costurile de functionare a sistemului.
In timp ce guvernul se asteapta ca toate locuintele din Romania sa faca obiectul unui contract de asigurare odata cu intrarea in vigoare a obligativitatii asigurarii acestora, jucatorii din piata cred ca procentul va fi destul de redus.
Asiguratorii sunt destul de rezervati in pronosticuri, asteptand aprobarea unei variante finale a legii.
Consilierul din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Radu Mircea Popescu, a declarat recent ca valoarea primelor subscrise pe acest segment va atinge pragul de 150 de milioane de euro, daca vor fi asigurate toate locuintele din tara.
Insa, asiguratorii nu sunt la fel de optimisti, apreciind ca cel mult de 20-30% din piata va putea fi acoperita in 2008. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, circa 10% din cele aproximativ 8,5 milioane de unitati locative sunt asigurate impotriva dezastrelor naturale.
Proiectul de lege prevede amenzi de la 100 la 500 lei pentru cei care nu-si fac asigurarea obligatorie si de la 500 la 1.000 pentru companiile autorizate care refuza sa incheie un contract de asigurare.
Pentru casele cu o valoare asigurata mai mica de 10.000 euro