Randamentele fondurilor private de pensii ar putea fi afectate de faptul ca nu exista un sistem de colectare pentru pilonul II, al pensiilor private obligatorii, si nici un sistem de validare a persoanelor inscrise, a declarat directorul general ING Asigurari de Viata, Bram Boon.
Totodata, acesta a mentionat ca exista riscul ca aceeasi persoana sa figureze si la alt fond si astfel sa avem o experienta negativa in ceea ce priveste randamentele, repetandu-se fenomenul din Polonia. "Validarea unei persoane la un anumit fond de pensii este mai importanta decat colectarea fondurilor, deoarece nu exista un sistem informatic adecvat, care sa permita acest lucru", a avertizat Boon. Incepand cu 1 august, va trebui selectat un fond de pensii la care vor merge contributia si, de asemenea, cererile catre companiile respective, a mai spus Boon. Fiecare companie care administreaza un fond de pensii trebuie sa aiba o experienta corespunzatoare si circa un milion de clienti. De asemenea, trebuie sa aiba o gestionare buna privind gestionarea activelor, a reamintit Boon. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, arata reglementarile in vigoare. Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa. Boon a mai precizat ca trei companii au fost autorizate si pot vinde pensii facultative incepand de saptamana viitoare, deci joi ar putea debuta campania de informare a publicului despre pilonul III.
Randamentele fondurilor private de pensii ar putea fi afectate de faptul ca nu exista un sistem de colectare pentru pilonul II, al p