LDC Superchim din Iancu Jianu - Olt a fost verificată la solicitarea DNA. Garda Financiară şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt se acuză reciproc.
Secţia Gărzii Financiare reconfirmă statutul de paradis pentru afacerile cu uleiuri minerale în care a ajuns judeţul Olt, la finalul unei cercetări cerute de Direcţia Naţională Anticorupţie în adresa nr. 267/P/2006. Garda Financiară acuză cu documente Direcţia Generală a Finanţelor Publice că nu şi-a făcut datoria, fiscul respingând cu documente acuzaţiile, dar neexcluzând posibilitatea evaziunii probate.
Damian Tănăsescu, comisarul-şef al secţiei, a declarat că SC LDC Superchim SRL din Iancu Jianu, cu obiectul principal de activitate fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor (cod CAEN 2430), a produs statului un prejudiciu total de 16.919.438 de lei în perioada ianuarie-decembrie 2006.
Suma reprezintă, potrivit lui Tănăsescu, accize în valoare de 14,2 milioane de lei şi TVA în valoare de 2,7 milioane de lei neplătite către stat de LDC Superchim pentru 9.876,070 tone de uleiuri minerale, a căror destinaţie a fost schimbată de către societate. Cele aproape 10.000 de tone, aprovizionate cu scutirea de la plata accizei, au fost de fapt vândute pe post de carburant direct la pompă, susţine comisarul-şef.
„Cazul se încadrează în modelul de evaziune fiscală practicat în domeniul produselor petroliere prin care sunt înfiinţate societăţi comerciale ai căror unici administratori utilizează documente fiscale pentru a ascunde sau disimula adevărata natură a bunurilor tranzacţionate. Aici s-a ascuns destinaţia finală a uleiurilor minerale achiziţionate fără accize în scopul sustragerii de la plata accizelor, impozitelor şi taxelor la bugetul de stat“, a declarat Damian Tănăsescu.
LDC Superchim nu a fost decât un intermediar
Şeful secţiei a declara