Europarlamentarii au reluat săptămâna aceasta dezbaterile privind problema Tratatului Constituţional. Discuţiile vin ca o avanpremieră a reuniunii Consiliul European din luna iunie, la care subiectul principal va fi „viitorul Europei“ şi, implicit, blocajul existent în prezent.
Luna trecută, Comisia parlamentară pentru afaceri constituţionale a votat o propunere de raport privind foaia de parcurs a procesului constituţional al Uniunii. Acest raport, redactat de deputatul german Elmar Brok şi de cel spaniol de Enrique Barón Crespo, urmează să fie dezbătut în plen în iunie.
Prodi vorbeşte în numele statelor pro Constituţie
Italia se declară împotriva unor schimbări radicale aduse „Constituţiei europene“. Soluţia propusă de premierul italian, Romano Prodi, pentru a se ieşi din impas este aceea ca Tratatul constituţional să fie adoptat şi aplicat numai în statele care doresc acest lucru şi nu în toate cele 27 de state membre ale UE.
„În ultimii doi ani au fost ascultate numai opiniile euroscepticilor. Este timpul să fie auziţi şi cei care au ratificat Tratatul încă din 2004“, a spus premierul italian marţi în faţa Parlamentului European. Pentru a continua integrarea europeană, „trebuie să întreprindem eforturi pentru a înţelege opiniile altora. Aşteptăm, însă, aceeaşi atitudine din partea celorlalţi“, a continuat Prodi. În acest context, Prodi a precizat că „nu este neapărată nevoie ca toate statele membre să acţioneze cu aceeaşi viteză“.
„Deja există proiecte europene, cum ar fi Euro sau Schengen, aplicate doar de unele state membre“, a explicat şeful guvernului italian. Referindu-se la guvernele eurosceptice de la Varşovia, Londra şi Haga - care doresc ca noul text al Tratatului să fie modificat considerabil - fostul comisar european a spus că speră ca propunerea să nu se lovească de veto-ul acestora.
Prodi a enumerat în