Foto: Cotidianul
Dintre cele 800 de persoane, 210 au fost deferite marti justitiei, cu probatorii facute in baza documentelor din Arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
„Cei 210 sint in viata, potrivit verificarii pe care am solicitat-o recent la Evidenta Populatiei, desi exista sanse, ca si in cazul listelor electorale, sa se fi strecurat erori“, spune Stejarel Olaru, director la IICCR.
Actiunile lor represive se incadreaza in categoria infractiunilor contra pacii si umanitatii, considera reprezentantii IICR.
„Sint acuzati ca au folosit sistemul de detentie ca principal instrument de realizare a politicii de extremism social pentru categorii largi de persoane“, spune Andrei Muraru, seful Biroului de Cercetare in Arhive din cadrul IICCR.
Infractiunile cu pricina sint sanctionabile atit potrivit art. 357 din Codul penal actual, cit si legislatiei in vigoare in momentul comiterii lor. „Faptele lor pot constitui si obiectul unor infractiuni distincte, cum ar fi omorul deosebit de grav“, subliniaza Stejarel Olaru.
Numele celor 210 nu au fost facute publice din cauza ingradirilor pe care le impune legea cu privire la datele cu caracter personal. C
Cercetatorii au spus totusi ca cel mai virstnic dintre ei are 99 de ani, iar cel mai tinar 44 si au prezentat pe sapte dintre ei, a caror identitate este deja publica.
Este vorba despre Aurel Vasile Rus (care a fost printre altele ofiter de serviciu prim-operativ la colonia de munca Periprava, colonel in 1989), Dumitru Scripa (seful Biroului de Reeducare din Directia de Munca,
loctiitor politic la Colonia de Munca Castelu, comandant al Coloniei miniere de la Cavnic, comandant al Penitenciarului Tecuci), Gheorghe Iuliu Sebestyen (loctiitor politic la
Penitenciarul Satu Mare), Florian Cormos (comandant al Coloniei de