Justitia romana este centrata mai degraba pe sanctionarea decat pe prevenirea faptelor ilegale si control. Cu toate acestea, un numar mic din cazurile de inalta coruptie ajung sa fie solutionate cu o sentinta grava, spune cel mai recent raport al Transparency International.
Documentul intitulat “Raportul National asupra Coruptiei 2007” , reprezinta o analiza a calitatii actului de justitie din tara noastra si puncteaza cele mai importante aspecte in privinta progresului justitiei romanesti.
“Coruptia mica si influentele politicului asupra justitiei erodeaza coeziunea sociala: existenta a doua sisteme: unul pentru cei bogati si altul pentru saraci, fractureaza comunitatea”, se arata in raportul Transparency.
“Coruptia culturala”, asa cum o numeste Victor Alistar, directorul Transparency International Romania reprezinta baza unui comportament nesanatos din punct de vedere legal, capitol la care romanii au probleme. “Oameni au nevoie de noi si noi campanii de educare in privinta mitei, campanii care sa se axeze strict pe genul de mentalitate pe care o au romanii, spune Alistar.
Coruptia in justitie se incadreaza in doua categorii: ingerinta politicului in procedurile judiciare si mita.
Aspecte pozitive, notate in raport
Raportul prezentat joi, 24 martie, puncteaza principalele evolutii legislative, institutionale si ale politicilor publice. Acestea arata ca, in ultimul an, lucrurile au inceput sa prinda un anumit contur. Cu toate acestea, cazurile in care o lege primeste doua modificari sunt inca prezente.
Este vorba despre legea accesului la informatii de interes public, care a primit doua modificari intr-o sungura zi.
O parte dintre evolutiile legislative sunt aduse de modificarile Codului Penal, odata cu introducerea raspunderii penale a persoanelor juridice, a extinderii sfe