Alexandros Tombazis este un renumit arhitect grec, autorul a numeroase proiecte de amploare, precum Muzeul Acropole (Atena, 2001), Muzeul din Delphi (Delphi, 2004), Moscheea Bin Madiya (Dubai, 1990), Sanctuarul Fatimei (Grecia, 1998), Miramare Wonderland (Grecia, 1998), Athens Hilton Hotel (Grecia, 2003), Noua Gara Centrala (Atena, 2004), Stavanger Concert Hall (Norvegia 2003), Universitatea din Cipru (Cipru, 2006).
Este cunoscut indeosebi pentru conceptul de design bioclimatic, o varianta de arhitectura ecologica.
» Ce parere aveti despre proiectele care au participat la competitie in acest an?
Toti membrii juriului au fost destul de impresionati de proiectele care au participat, cu atat mai mult cu cat, daca ne amintim, aceast concurs se tine de cinci ani, dar ce am vazut noi este productia unui singur an.
» Castigatorul este proiectul unei cladiri de birouri, acestea fiind prin traditie mai degraba functionale decat frumoase. Este acest lucru neobisnuit, este legat de dezvoltarea economica din Romania?
Nu sunt de acord. Cred ca orice proiect poate fi bun, frumos, depinde ce functie are. si un spital, si un hotel si o casa, orice, nu conteaza. Fiecare tip de proiect are cerintele lui si nu conteaza ca unul este mai fotogenic ca altul. E posibil ca faptul ca in acest an au fost in competitie si cladiri de birouri sa fie corelat cu dezvoltarea economica, dar asta nu inseamna ca o astfel de cladire ar fi luat automat premiul. Cred ca cea care a castigat este foarte speciala.
» In Bucuresti avem dificultati in a stabili un echilibru intre a prezerva arhitectura veche de valoare si a construi noi cladiri pentru a ne dezvolta. Grecia a trecut prin acelasi proces; exista o lectie pe care am putea-o invata?
Trecutul nu se mai intoarce o data ce a fost distrus. Trebuie evaluat ce a ramas din trecut si trebuie prezervat. S