Piaţa imobiliară din Craiova prezintă o serie de particularităţi în 2007 faţă de anii trecuţi. Prima dintre ele - creşterea preţurilor, influenţată de aderarea la UE.
Piaţa imobiliară este un domeniu complex şi foarte sensibil la o serie de schimbări social-economice. Astfel, vechimea locuinţei, îmbunătăţirile aduse de-a lungul timpului, confortul, etajul, suprafaţa, zona, utilităţile sau facilităţile nu sunt singurele repere care influenţează preţul imobilelor. Putem vorbi deci şi de variaţii în funcţie de perioada concediilor, de sărbători, de creşterile salariale, de cursul valutar, de venirea „căpşunarilor“ în ţară sau de produsele bancare, pliate pe noile norme ale Băncii Naţionale a României (BNR).
La acestea se adaugă însă şi alte elemente. „Totul se raportează la construcţiile noi“, a spus Teodor Popescu, directorul agenţiei imobiliare Dorcas Imobiliare. De fapt, până şi zvonurile din piaţă fac ca preţurile imobilelor să sară în aer, să stagneze sau chiar să scadă uşor, spre bucuria, după caz, a cumpărătorilor sau vânzătorilor.
„Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut“
În ultima perioadă, cele mai influente lucruri au fost însă preţurile exorbitante, valorizarea leului în raport cu leul şi mult aşteptatele credite imobiliare flexibile. Influenţa acestora nu s-a lăsat însă aşteptată, specialiştii din piaţă vorbind de o scădere uşoară a numărului de clienţi comparativ cu anul trecut. „Vânzările au scăzut comparativ cu anul trecut. Oamenii aşteaptă probabil să se aşeze preţurile“, a declarat Teodor Popescu. Afirmaţia este susţinută, însă numai parţial, şi de alţi specialişti din piaţă. „Au scăzut, dar foarte puţin. Nu se poate vorbi chiar de o scădere a numărului tranzacţiilor, ci a clienţilor, care aşteaptă o ofertă bancară mai bună. Astfel, chiar dacă mulţi ar vrea să cumpere, aşteaptă ofertele bancare noi“, a expl