Dacă nu ar exista credite neperformante, dobânzile practicate de băncile din România ar putea fi cu circa un punct procentual mai reduse decât nivelul actual, susţine Mihai Ilie, şef de proiect pentru managementul riscului la BCR. “Dacă toată lumea ar plăti la nivelul sistemului bancar, dobânzile ar putea fi mai mici cu 1-1,2 puncte procentuale”, a spus Ilie. El a arătat că dobânda medie plătită de bănci la depozitele în lei atrase este de 7-7,5%, iar dobânda medie la credite în lei este de 12-13%.
Diferenţa de circa cinci puncte este destinată acoperirii cheltuielilor de funcţionare a băncilor pentru obţinerea unui profit rezonabil, iar aproximativ un punct din această diferenţă este destinat acoperirii costului riscurilor. Potrivit unui studiu realizat de Mihai Ilie la sfârşitul anului 2005, diferenţa dintre dobânzile practicate şi cele potenţiale în cazul în care nu ar fi existat credite neperformante era de 2,5 puncte. În acest moment, cel mai “performant” român în materie de datorii la credite are restanţe la 13 bănci, a declarat ieri directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure. Numărul total al debitorilor înregistraţi este de 2,3 milioane. Acumularea de restanţe la credite la 13 bănci de către o singură persoană a fost posibilă pentru că băncile nu transmiteau până recent şi informaţii, a apreciat Epure, menţionând că opt instituţii de credit furnizează în prezent Biroului de Credit astfel de date.
De asemenea, BCR, cea mai mare instituţie de credit din România, avea, la finele lunii martie, 269.141 debitori cu restanţe, în urcare de la 261.207 în februarie, a declarat Mihai Ilie. El a menţionat că principalele probleme sunt la creditele de consum, cu valori relativ mici, iar la cele ipotecare şi imobiliare restanţele sunt practic inexistente. (E.C.)
Dacă nu ar exista credite neperformante, dobânzile practicate de băncile din Rom