Ghetea mai tine CEC-ul la statFoto: Rompres
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a prezentat joi, 24 martie, strategia privind viitorul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), ultima banca romaneasca care nu a fost privatizata. Strategia se intinde pe o perioada de cinci ani. Mai exact, va incepe in acest an si va fi finalizata in 2011. Toate etapele incep in acest an si se vor termina in 2009, 2010, respectiv, 2011.
Cele trei faze
Prima faza consta in eficientizare, modernizare si in cresterea gradului de fidelizare a clientilor, fiind o faza de reconstructie practic. La finalul acestei prime faze, care se va termina in 2009, se va discuta si viitorul bancii: daca se va privatiza sau nu, daca va fi listata sau nu, etc. Pana atunci nu va fi luata nici o decizie, a precizat Varujan Vosganian.
A doua faza, care dureaza pana in 2010, se axeaza pe dezvoltarea institutiei bancare, prin penetrarea pietei IMM-urilor, dar si prin cresterea volumului de credite si depozite catre populatia din mediul rural si din orasele cu pana la 50.000 de locuitori.
In ultima faza, cea a consolidarii, CEC doreste sa devina lider pe piata IMM-urilor si in zonele rurale si in orasele cu maxim 50.000 de locuitori. La finalul acestei faze, CEC spera sa detina o cota de piata de 5,5-6% la active, o cota de 5-6% din piata totala de credite si o cota de 7-8% din piata nationala de depozite. Mult mai relevant, considera noul presedinte al CEC, R.
Ghetea, sunt cotele de piata pe care CEC spera sa le atinga in ceea ce priveste segmentele tinta (populatia si IMM-urile din zona rurala si cea urbana cu pana la 50.000 de locuitori).
Reduceri de personal
De asemenea, ministrul Vosganian a precizat ca vor urma si reduceri de personal, insa un plan precis in acest sens nu este inca realizat. Ultima banca rom