Ultima operă pe care Giuseppe Verdi a creat-o, „Falstaff“, e o încoronare a creaţiei artistice a marelui compozitor italian, interpretată magistral de soliştii Teatrului Liric din Craiova.
„Falstaff“ este o piesă caracterizată de o ironie cu un farmec irezistibil, în interpretarea exclusivă a artiştilor Teatrului Liric craiovean.
Unii debutanţi, Ioan Cherată (bariton), Ion Sandu Filip (tenor) şi Anca Pârlog (soprană), alţii ajutaţi de o experienţă artistică deloc de neglijat, în rolul lui Sir John Falstaff, Sandor Balla (bariton), Fenton, Marian Someşan (tenor), Dr. Caius, Stelian Negoescu (tenor), Pistola, Sorin Drăniceanu (bas), Nanetta, Diana Ţugui (soprană), Mrs. Quickly, Doina Sărsan (soprană) şi Mrs. Meg Page, Mihaela Popa (mezzosoprană), toţi într-un spectacol complex, „care pune la grea încercare interpreţii, aceştia fiind solicitaţi să facă faţă rolurilor atât din punct de vedere muzical, cât şi al jocului de scenă“, după cum declara Gheorghe Fabian, secretar muzical al Teatrului Liric.
Un spectacol de zile mari, care va avea loc astăzi, la ora 19.00.
Însemnările unui regizor
Va încânta, deopotrivă, frumuseţea duetelor celor doi îndrăgostiţi, Fenton şi Nanetta, într-un contrast care, de altfel, completează, în mod paradoxal, „figura lui Falstaff, care în finalul operei glumeşte pe seama „isprăvilor în centrul cărora s-a lăsat antrenat“, după cum însuşi regizorul Alexander Jankow declara. Un personaj care se constituie în figura centrală a operei. Nu este un personaj negativ, compromis, ci, dimpotrivă, un autentic cavaler. Mai mult, „Falstaff poate fi privit ca un om care gustă plăcerile vieţii; este vesel, chiar moral - contrar faptului că, în realitate, totul este pe dos“, declara Alexander Jankow. Un personaj interesant, o piesă pe măsură, de fapt, „o operă de ansambluri, de un clasicism italian pur.
Extrao