Legea va trece de Parlament, cel mai probabil, in luna septembrie
Boc cere Guvernului sa-si asume raspunderea pe acest proiect
PNL, PD si PSD au ajuns la un acord de principiu in privinta modalitatii de alegere a senatorilor si deputatilor, la urmatorul scrutin. Varianta agreata este cea propusa de ProDemocratia si prevede introducerea votului mixt, care imbina sistemul majoritar, cu sistemul proportional. Mai exact, jumatate dintre alesi sunt desemnati in mod direct, iar restul mandatelor sunt impartite procentual, intre partide. Urmatorul pas va fi ca cel tarziu la inceputul lunii iunie sa fie depus in Parlament un singur proiect de lege pentru modificarea sistemului electoral. Prima camera sesizata este Senatul, votul decisiv urmand sa fie acordat de catre deputati. In ultimii doi ani, la comisia de specialitate insarcinata cu adoptarea noului cod electoral au fost inregistrate peste 20 de proiecte, fapt care a dus la blocarea dezbaterilor.
Liderii partidelor, invitati sa semneze initiativa legislativa
"Reprezentanti ai celor trei formatiuni au stabilit sa sustina fara rezerve proiectul de cod electoral elaborat de Pro Democratia si sprijinit de PNL", a anuntat, ieri, vicepresedintele liberal Mihai Voicu. El a explicat ca s-au purtat discutii doar cu cele trei formatiuni, intrucat acestea pot asigura atat majoritatea de doua treimi necesara in comisia de cod electoral din Parlament, cat si majoritatea absoluta in plen. Insa a adaugat ca pe parcursul dezbaterilor oricine poate sa depuna amendamente. De asemenea, Voicu a propus ca lideri importanti ai partidelor, care sunt si parlamentari, sa fie printre semnatarii acestui proiect "pentru a-i da greutate”.
Legea va fi gata, cel mai devreme, la finele lunii septembrie. „Sper ca pana la sfarsitul actualei sesiuni legea sa treaca de Senat, urmand ca, in primele doua-tr