Reducerea treptata a dobanzilor de pe piata monetara va determina populatia sa se reorienteze spre investitii cu un grad de risc superior, cum ar fi actiunile sau fondurile de investitii, se arata intr-un studiu al UniCredit Group.
Fondurile de pensii promit cresteri de 54%
Astfel, vehiculele pe termen lung, in special fondurile de pensii, par a fi sectorul cu cea mai promitatoare evolutie. Potrivit analizei UniCredit Group, activele fonduriilor de pensii private, pilonul II si III, vor inregistra, pana in 2009, o crestere cu 54%, in conditiile in care vor ajunge, anul viitor, la numai 300 milioane euro.
"Fondurile de pensii cu contributie facultativa isi vor putea incepe activitatea in acest an, contributia maxima putand ajunge la 15% din salariul brut. In pofida acestui nivel, fondurile facultative de pensii vor atrage sume mai mici, comparativ cu fondurile de pensii private obligatorii. Analistii Unicredit Group anticipeaza o crestere a activelor fondurilor de pensii, pilonii II si III, cu 54% pana in 2009, in conditiile in care valoarea lor in 2008 va fi de doar 300 milioane euro", se arata in studiul "Avutia si indatorarea populatiei din Romania", realizat de Unicredit Group. De asemenea, fondurile mutuale vor consemna, in urmatorii trei ani, un avans de peste 60% pe an.
Avutia nationala se va reduce la 8% din PIB
Totodata, analistii anticipeaza ca avutia financiara neta a romanilor se va reduce in urmatorii trei ani la 8% din PIB, de la nivelul de 12% din PIB estimat pentru anul trecut, pe fondul dublarii gradului de indatorare a populatiei. Activele financiare pe cap de locuitor se situau la sfarsitul anului trecut, in Romania, la 1.080 euro, in timp ce pasivele erau de 560 euro pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca pozitia financiara neta pe cap de locuitor era de 520 euro, a aratat Rozalia Pal, anal