Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca, cel mai probabil, baza de date cu informatii pozitive transmise de banci Biroului de Credit, despre proprii clienti, ar putea deveni functionala la sfarsitul acestui an. "Sunt de parere ca baza de date pozitive va functiona din trimestrul al patrulea al anului. Cred ca toate bancile vor furniza astfel de date. Era important sa adere la idee primii doi jucatori, care controleaza peste 50% din piata", a declarat Ghetea.
Totodata, acesta a precizat ca relaxarea creditarii persoanelor fizice este posibila doar in conditiile in care bancile comerciale vor transmite Biroului de Credit atat informatii negative, cat si pozitive. "De curand, Banca Nationala a Romaniei a exprimat foarte clar un punct de vedere fara echivoc. Relaxarea creditarii, conform normei 3, este posibila daca la Biroul de Credit se transmit atat informatii negative, cat si pozitive", a spus Ghetea. "Comunitatea bancara are nevoie de certitudine ca faza a doua (furnizarea de date pozitive - n.r.) nu va fi oprita", a mai spus presedintele ARB. In prezent, gradul de neperformanta in sistemul bancar este deosebit de redus, iar acest lucru este determinat de intrarea in functiune a Biroului de Credit, a mai spus acesta. Dupa ce la inceputul acestei luni dualitatea raportarii catre Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare a fost rezolvata, mai trebuie solutionata si implementarea aceluiasi mod de interpretare a datelor furnizate celor doua institutii. De asemenea, presedintele ARB a precizat ca trebuie clarificata problema "listelor negre" de care dispun bancile. Pe aceste liste sunt trecute persoane care au probleme cu legea, dar care nu figureaza la Biroul de Credit.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca, cel mai probabil, baza de date cu informatii pozitive transmise de b