Relatiile comerciale romano-ruse au dat dintotdeauna batai de cap Bucurestiului, din cauza marelui deficit alimentat de importurile energetice. Acum, Guvernul Romaniei considera ca a sosit momentul ca schimburile economice cu vecinii de la Rasarit sa se revitalizeze, atat prin atragerea unui numar mai mare de investitori rusi in tara noastra, cat si prin promovarea agresiva a produselor autohtone pe piata Rusiei.
Guvernul Romaniei considera ca relatiile economice romano-ruse pot fi impulsionate, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atat prin atragerea mai multor investitori rusi, cat si printr-o promovare mai agresiva a exporturilor romanesti pe marea piata de la Rasarit. "Atat Romania, cat si Federatia Rusa se afla la un moment de rascruce: de la 1 ianuarie 2007 noi am aderat la Uniunea Europeana, iar Rusia este pe cale sa devina membra a Organizatiei Mondiale a Comertului. Acest lucru este de natura sa impulsioneze dezvoltarea relatiilor noastre comercial-economice", a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. El a precizat ca Departamentul pentru Comert din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale abordeaza relatia cu Federatia Rusa pe doua mari directii, pornind de la necesitatea echilibrarii balantei comerciale: atragerea investitorilor rusi si promovarea intereselor Romaniei in regiunile Rusiei.
"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana face mai atractiva tara noastra pentru investitiile din Rusia, avand in vedere ca investitorii vor produce marfuri in UE, cu libera circulatie in celelalte 26 de tari membre. Actiunile intreprinse de Guvernul Romaniei in directia imbunatatirii mediului de afaceri si investitional vor atrage tot mai multi investitori rusi pe piata romaneasca, care vor produce bunuri, generand exporturi, inclusiv pentru piata rusa. In abordarea pietei ru