(Foto: Monitorul de Sibiu)
Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu are o noua tema. Verifica respectarea reglementarilor legale in ceea ce priveste durata normala a timpului de munca si de odihna.
Conform Codului Muncii, timpul de munca este identificat cu orice perioada in care salariatul presteaza munca, este la dispozitia angajatului si isi indeplineste atributiile. Teoretic, timpul de lucru nu trebuie sa depaseasca 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamina, obligatoriu fiind sa existe 2 zile de repaus, preferabil simbata si duminica.
"Atunci cind angajatii nu au 18 ani, lucreaza doar sase ore pe zi si 30 de ore pe saptamina, femeile care alapteaza pot lucra in medie doua ore pe zi, salariatii de noapte primesc de regula un spor de 15% din salariul de baza, salariatii care lucreaza in conditii periculoase pot primi acelasi salariu lucrind mai putin, iar in caz de canicula, orele de munca se reduc in functie de domeniu", a explicat Francisc Szombatfalvi-Torok, inspectorul sef al ITM Sibiu
Angajati timizi
De la inceputul acestui an, ITM a dat amenzi de 6.000 de lei pentru nerespectarea sporurilor si pauzelor legale, adica dublu fata de perioada similara a anului trecut.
"Ceea ce ne surprinde este faptul ca atunci cind sint intrebati daca beneficiaza de sporuri si de pauze, angajatii ne spun ca da, insa cind inceteaza lucrul se trezesc ca nu si-au primit drepturile", arata Sebastian Vasiu, sef Control Relatii de Munca. Serviciile prestate peste program vor fi incadrate la munca suplimentara.
In acest sens, trebuie precizat ca durata legala nu poate depasi 48 de ore saptaminal, au spus reprezentantii ITM. Si salariatii care lucreaza suplimentar au insa dreptul la repausuri periodice, de exemplu, intre doua ore de munca, salariatii