Despre festivalurile de teatru de la noi s-a scris si s-a vorbit mult. Parerile au fost intotdeauna impartite: ca sunt prea putine ori prea multe in raport cu numarul premierelor din timpul unei stagiuni, ca sufera din punct de vedere artistic sau organizatoric, ca ar trebui sau nu sa fie tematice, cu un selectioner sau mai multi, cu premii ori fara etc. Desi supus acelorasi controverse, din peisajul accidentat al festivalurilor de teatru se desprinde unul, avand caracter oarecum aparte: Colocviul Teatrelor Minoritatilor Nationale de la Gheorgheni.
In Romania exista douasprezece astfel de trupe, care joaca spectacole in limbile minoritatilor maghiara (la Odorheiu Secuiesc, Cluj, Targu-Mures, Satu Mare, Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Timisoara, Oradea, Sfantu Gheorghe), evreiasca (la Bucuresti - Teatrul Evreiesc de Stat) si germana (la Sibiu si Timisoara). Toate acestea, carora li s-a adaugat mai nou infiintatul Yorick Studio din Targu-Mures, au fost prezente in programul festivalului de la Gheorgheni.
Cred ca sunt destui cei carora le-ar fi greu sa spuna cu exactitate, fara o harta la indemana, unde se afla orasul Gheorgheni. Mica localitate, care anul acesta sarbatoreste o suta de ani de la atestare, avand locuitori in majoritate etnici maghiari, e pierduta intre muntii judetului Harghita, pe drumul dinspre Baile Tusnad spre Lacul Rosu. Asadar, un orasel de provincie ca multe altele, cu o viata linistita si unde pare ca nu se intampla nimic deosebit. si totusi, aici functioneaza un teatru de repertoriu (Figura Studio) si au loc doua festivaluri, unul intitulat Dance.Mouvement.Theatre si acest Colocviu al Teatrelor Minoritatilor. Carcotasii ar putea privi cu neincredere aceste initiative, suspectand atat calitatea cat si "rentabilitatea" lor. Pe de o parte, de ce ar fi nevoie de teatru la Gheorgheni, daca destul de aproape, la nici o suta de kilome