Muzeul se vede mai bine pe inserat. Sau, mai bine zis, se aude. Apoi se canta. Si daca esti incaltat adecvat, chiar se danseaza. In hore sau sarbe. Sau, la alegere, tango pe ritmuri de tambal.
In seara de 19 mai am avut de ales intre cateva muzee. Programe destul de inventive, de la Noaptea Mezozoica (la Muzeul de Geologie) la cautatorii de licurici (de la Antipa), pana la "Corpuri in oglinda" - dans contemporan in salile Muzeului National de Arta. Majoritatea programelor dedicate Noptii Muzeelor incepeau in jur de ora 21. Asa ca n-am avut incotro. A trebuit sa pun in balanta si sa iau o singura decizie. Asa am ajuns la Muzeul Taranului Roman.
"In curtea muzeului servim cantari cu Taraful din Marsa (Giurgiu)....si mancari la Clubul Taranului. Pastrama de berbecut, frigarui, gratare sau gustari. Vorbe la un pahar de vin rosu din partea casei". Si dupa lasarea serii urmau proiectii de filme documentare de la AstraFilmFest si lansarea albumului de fotografie "Infatisarile taranului".
Cand am ajuns la MTR se adunase destula lume, desi de-abia era trecut de ora opt. Majoritatea stateau la terasa Clubului Taranului (recent deschisa), iar altii se perindau prin curtea interioara, ca la targ. Au "incins" mai apoi atmosfera Heghedusii din Bihor. Tocmiti sa cheme lumea cu acorduri de vioara, acestia s-au perindat prin curtea muzeului, dar si la sosea, pe Kiseleff.
Gratarul din curte raspandea miros de mici si de frigarui, desi la standurile alaturate inca mai erau cativa reprezentanti ai curentului slow food, cu tot soiul de branzeturi de burduf sau cascaval afumat.
Si pentru ca nu se lasase seara ca sa se poata proiecta documentarele, cei veniti la noaptea muzeelor se perindau prin curte, de parca ar fi fost la o serbare campeneasca.
Toata seara mi s-a parut o dihotomie. Pe de o parte era distractia in acorduri lautaresti, p