Parca nicio alta zona nu pare mai atractiva si nu predispune mai mult la visare ca Provence: casa in stil "provence", "un aer mediteranean", gradina "sauvage"... Conceptul "provence", puternic emotional, este revendicat chiar de o arie mult mai mare decat delimitarea administrativa traditionala. Insa acest lucru este usor de inteles daca ne lasam purtati in lumea de poveste a gradinilor zapacite in care imaginatia o ia razna si unde poti fi oricine vrei. Intr-adevar, dezordinea organizata a unui case si gradini "provence" este delicios de cuceritoare. Exista produse cosmetice care se prezinta cu mandrie ca provenind din zona Provence, folosind chiar numele zonei pe post de brand, exista lanturi specializate de restaurante cu specific provencal, exista alimente "pur provencales".
Presarate pe coline, ca niste pastelate bomboane glazurate, casutele "provence" sunt ideal pudrate de trecerea vremii si isi poarta cu mandrie micile semne ale razboiului cu anii.
O casa provence nu poate fi complet finisata pentru ca astfel s-ar distruge insasi perfectiunea. In mod obligatoriu, o casa provence este inconjurata de o mare neregulata de flori, de regula in culori tari: rosu, lila, portocaliu, galben. Ai impresia ca un mare maestru a amestecat diverse plante, culori si forme, intr-un perfect stil eclectic peisagistic: pietre presarate prin gradina, tufisuri de nepatruns, joase si intepatoare, apoi, deodata apare un copac singuratic - dar bogat si cu frunze pline -, busuioc, liliac si levantica, miros de scortisoara si portocal... In orice caz, nu e plictisitor! Obloane putin obosite pazesc ca niste pleoape verticale ferestrele inguste si inalte.
De cele mai multe ori gradina de care vorbeam se prelungeste si in casa, sau mai bine zis pe casa: iedera, vita de vie sau amandoua formeaza bolte si decoratiuni neregulate pe pereti.
Interiorul unei case prov