Din cand in cand, britanicii isi aleg cate un reprezentant pe care-l trimit "sa lupte" pentru onoarea Albionului impotriva scriitorilor americani care domina piata internationala F & SF. De la o vreme, se pare ca "delegatul englez" este Peter F. Hamilton, dat deja ca invingator de The Times: "Hamilton a recastigat dominatia genului SF pentru Marea Britanie".
Scriitorul britanic Peter F. Hamilton s-a nascut la Rutland, la 2 martie 1960. A inceput sa scrie in 1987 si a debutat in revista Fear in 1988. Primul roman, Mindstar Rising, i-a aparut in 1992. Nu are studii universitare, partea stiintifica a romanelor sale este bazata pe articole pe care le citeste frecvent in reviste ca New Scientist. Locuieste langa Rutland Water, impreuna cu sotia si cei doi copii. Cartile lui s-au vandut in peste doua milioane de exemplare. In curand va aparea pe piata versiunea romaneasca a volumului Pandora's Star (Steaua Pandorei, in traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu).
Steaua Pandorei este ceea ce unii au numit "un space opera inteligent". In secolul 24 omenirea s-a raspandit in univers si a ajuns sa traiasca in buna intelegere cu cele cateva rase de extraterestri descoperite. Avand in centru Terra, Commonwealth-ul cuprinde peste sase sute de planete legate intre ele prin gauri-de-vierme si se intinde pe un spatiu de peste patru sute de ani-lumina. Este o perioada in care, folosind un sistem de reintinerire, oamenii au ajuns sa traiasca cateva secole. Cand un astronom anunta ca un sistem de planete-pereche a disparut, se pune intrebarea de ce? Este aceasta disparitie semnul unui conflict galactic? Si pentru ca acel sistem nu poate fi atins folosind o gaura-de-vierme conventionala, omenirea construieste prima nava cu viteza superluminica, A doua sansa. Asa se afla ca cele doua planete nu au disparut, ci au fost izolate printr-o bariera energetica, iar in spatele ei se afla o