Volumul vinurilor cu denumire de origine controlata din productia totala va creste cu 7% pana in 2010, estimeaza directorul general al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri, Dan Axente. Specialistii se astepta, de asemenea, ca suprafata cultivata de vita-de-vie pentru producerea vinurilor DOC sa se mareasca cu inca 5 procente fata de actuala suprafata. "Anul trecut, din productia totala de vinuri, cele de origine controlata au avut o pondere de 20 - 23 la suta. Respectiv 400.000 hectolitri din 1,5 - 1,8 hectolitri, piata totala a vinurilor.
Este o crestere satisfacatoare, dat fiind faptul ca acum cativa ani ponderea vinurilor DOC era de 14%", ne-a spus Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului. "Vanzarile de vinuri cu Denumire de Origine Controlata au crescut din 2004 datorita investitiilor realizate, de circa 65 de milioane de euro doar pentru vinificatie. Ne-am propus ca pana in 2010,
ponderea vinurilor DOC din productia totala de vinuri sa creasca cu 7%", a declarat Dan Axente. Acesta a precizat ca suprafata de vita-de-vie pentru producerea vinurilor DOC a fost de 22.385 hectare in 2006, cu 42,6 % mai mare fata de 2005.
Cu exportul stam prost
Dupa cum recunosc specialistii din piata de profil, vinul romanesc nu si-a prea gasit cautare in randul tarilor straine.
"Cea mai mare parte a productiei de vinuri DOC a fost valorificata pe piata interna, deoarece nu stam asa de bine la exporturi, trebuie sa facem eforturi in acest sens", a precizat Axente. In proportie de 87%, vinurile DOC au fost livrate pe piata interna, in privinta exporturilor, cele mai importante piete pentru acest produs fiind Germania, Danemarca, Japonia, Canada si SUA. Expertul din cadrul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, John Salvi, a subliniat importanta unei legislatii care sa nu restriction