» Banca tinteste afacerile din mediul rural si din orasele mici.
» Fondurile europene si multinationalele, vanate de Radu Ghetea.
Cu o noua infuzie financiara de 10 milioane de euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o noua conducere si o noua strategie, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) s-a lansat ieri la apa in varianta "reloaded", in incercarea de a redobandi cota de piata pierduta de-a lungul anilor de tranzitie.
Radu Gratian Ghetea, proaspat uns presedinte al CEC, a prezentat ieri, alaturi de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, strategia de dezvoltare a bancii in perioada 2007-2011. Orizont de timp pana la care, dupa cum au lasat cei doi sa se inteleaga, nu se pune problema reluarii procesului de privatizare.
"Nu intentionam ca in viitorul apropiat sa privatizam CEC. Ideea de a face privatizare de dragul privatizarii nu este una corecta. Importanta este calitatea managementului, si nu atat natura proprietatii", a subliniat ministrul.
Imprumut BERD de 10 milioane de euro
BERD a acordat ieri catre CEC un imprumut de 10 milioane de euro, care urmeaza a fi rambursat in urmatorii cinci ani de zile. Reprezentantul in Romania al institutiei financiare internationale, Hildegard Gacek, a precizat ca acesti bani vor putea fi utilizati pentru acordarea de credite in mediul rural. Potrivit doamnei Gacek, clientii eligibili pentru aceasta facilitate sunt IMM, cooperative, fermieri si persoane fizice autorizate (PFA) din mediul rural.
Imprumuturile vor fi destinate proiectelor de investitii in lucrari publice, servicii, cladiri, echipamente, terenuri si active nefinanciare folosite in scop productiv. Creditele vor putea fi destinate si constituirii capitalului de lucru si modernizarii unor afaceri existente.
In prima faza a strategiei de dezvoltare, care se va inch