Heraclit din Efes (c. 540 - c. 475 i.H.) este filosof grec, reprezentant de seama al dialecticii antice, care considera ca principiu fundamental a tot ce exista focul, si ca lumea este in vesnica devenire, asemenea unui rau prin care curg mereu alte ape.
Iata un cuvant intelept al filosofului: "Oamenii trebuie sa lupte pentru lege ca si pentru zidurile cetatii". Ce comparatie, ce imagine frumoasa! Asa cum suntem datori sa ne aparam zidurile cetatii (astazi granitele) de dusmanii dinafara, la fel trebuie sa ne aparam si legile de nelegiuitii dinlauntru, care strica, profaneaza, darama oranduielile drepte, cinstite ale cetatii (ale statului). Din pacate, in toate timpurile, in toate cetatile (cu exceptia Spartei din vremea lui Licurg), dar mai ales in statele de azi au existat si exista "barbari" inlauntru, calcatori de legi, insi cu raul dospit in mintea, in sufletul lor, adica nelegiuti prin pornirile lor animalice. Legile trebuie sa fie drepte, cinstite, sa ne oranduiasca viata fiecaruia, potrivit cu demni-tatea umana. In acelasi timp, cred ca legile trebuie sa aiba in ele insele si un "bici", si inca un bici usturator, puternic, prin care nelegiuitii nu numai sa fie plesniti, ci chiar dresati...
Da, da... pentru multi dintre noi legile trebuie sa fie si un "bici de dresor", caci adesea suntem mai salbatici decat multe specii de animale, si astfel unii dinlauntrul cetatii devin mai barbari decat cei ce ne darama zidurile cetatii.
si ma gandeam... In acelasi timp, legile oricarui stat trebuie sa fie insuflate de duhul sfant al acestor precepte ale dreptului roman: "Oneste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere" – A trai cinstit, a nu leza pe altul, a da fiecaruia ceea ce este al sau". Daca oamenii ar respecta cu sfintenie aceste precepte, eu cred ca fiecare ar dobandi in ceruri "locuri cu verdeata" in Raiul tuturor religiilor!
Heracli