Expozitia "O cronologie a Razboiului Rece. 1945-1989" realizata de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet s-a reintors in tara, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, dupa ce a fost prezentata in cateva prestigioase institutii europene.
Rezumatul in texte, cifre si imagini al celor 45 de ani de confruntare intre cele doua blocuri conturate arbitrar, care a distrus popoare si destine, invita la o reflectie mai actuala ca niciodata acum, cand retorica Razboiului Rece se insinueaza din nou in discursurile unor lideri.
Istoricii si analistii politici au repere diferite in stabilirea momentului de inceput al Razboiului Rece, dar pentru Ana Blan-diana, presedinta Fundatiei Academia Civica, acesta "incepe cu o declaratie facuta de Stalin la 7 aprilie 1945, intr-un discurs catre Tito: Fiecare isi impune propriul sistem social pana acolo unde i-au ajuns armatele." Iar aceasta a fost caracteristica prin care acest Moloh care a bantuit si distrus lumea timp de 45 de ani s-a deosebit de conflictele care l-au precedat: obsesia impunerii unei ideologii utopice, care in numele "egalitatii si dreptatii" a comis cele mai crunte si inimaginabile atrocitati. Imaginile din Berlinul divizat sau din gulagurile sovietice si din "satelitii" din Europa sau sirurile de cranii adunate de pe "campiile mortii" din Cambodgia ar trebui sa fie vazute de toti cei care (interesati sau dezinteresati) mai au vreo urma de indoiala asupra a ce a insemnat comunismul. si, daca la "Casa intalnirilor cu Istoria" din Varsovia sau la Open Society Archives din Budapesta, unde a fost prezentata versiunea in limba engleza a expozitiei, s-au organizat cursuri de istorie pentru elevi si studenti, poate ca si in Bucuresti, si in alte orase din tara in care va fi itinerata versiunea in limba romana se va intampla acelasi lucru. Aceasta a fost, de altfel, si d