Zeci de persoane trec lunar prin paturile Centrului Medico-Social din Bechet. Fie că urmează un tratament, dar nu au loc în spitalele mari, fie că nu mai pot fi întreţinuţi de familie, bolnavi şi cazuri sociale îşi găsesc refugiul şi alinarea sub acelaşi acoperiş.
Centrul Medico-Social din Bechet s-a deschis în 2004. Deoarece Centrul de Sănătate al oraşului se desfiinţase cu un an înainte - la ordinul Ministerului Sănătăţii - şi fusese preluat de Dăbuleni, s-a simţit nevoia deschiderii altui centru.
„Pe raza oraşului nu mai exista nici o instituţie medicală care să stea la dispoziţia pacienţilor din zonă. Consiliul local a făcut un memoriu în urma căruia s-a obţinut aprobarea înfiinţării acestuia“, explică directoarea instituţiei, Luiza Tulitu.
Cu un buget susţinut în proporţie de 80% de consiliul judeţean - care acoperă cheltuielile de hrană, reparaţii, investiţii şi salarizare a personalului auxiliar - la care se adaugă contribuţia statului prin Direcţia de Sănătate Publică, Centrul Medico-Social Bechet pune la dispoziţia populaţiei 45 de locuri, trei mese zilnice şi, desigur, tratamentul medical. În anumite cazuri, acest „regim“ poate fi acordat chiar pe termen nelimitat.
„La noi se internează bolnavi cronic cu tratament de lungă durată, bolnavi cronic acutizaţi trimişi, la recomandarea medicilor, din spitalele mari care nu mai dispun de locuri, dar şi cazuri sociale. Este vorba de persoanele vârstnice, bolnave sau nu, care, în cazul în care nu mai au locuinţă ori aparţinătorii nu-i pot îngriji, «se mută» aici“, a declarat Luiza Tulitu.
Cazurile sociale plătesc
Desigur că serviciile sociale nu sunt gratuite. Printr-o hotărâre a consiliului local, „chiriaşii“ alungaţi de acasă contribuie lunar cu un procent din pensie, care variază în funcţie de valoarea acesteia. Sunt scutiţi de taxă doar pensionarii care au un ven