Foto: Gandul
Suntem consumatorii ideali, fara nici o retinere, fara nici un scrupul, fara nici o intrebare. De aceea, treaba publicitatii este extrem de usoara, lucru care duce la comunicari facile, necreative, pe „repede-inainte“ - Bogdan Naumovici Chief Creative Director, grupul Leo Burnett.
Ce vinde astazi in publicitatea romaneasca - sexul, umorul, inteligenta, subtilitatea?
Astazi, ca intotdeauna, in Romania, ca si pretutindeni, ce vinde este relevanta. Nici o muzica, oricat de frumoasa, nici o gluma, oricat de amuzanta, nici o scena de sex, oricat de fierbinte, nu te vor face sa cumperi un produs daca nu se dovedeste necesar sau daca nu iti raspunde unei nevoi, oricare ar fi ea.
Umorul, istetimea sau sexul sunt doar niste poleieli ale unor mesaje care trebuie sa aiba sens atat pentru marca respectiva, cat si pentru consumator. Poleiala, ambalajul au cu siguranta importanta lor, insa nu te pot face sa cumperi decat o singura data.
Daca nu exista o nevoie, daca produsul nu iti aduce niste beneficii clare, chiar si numai percepute, tot efortul de comunicare a cam fost degeaba.
Cum arata publicitatea la nivel mondial in 2007 si in ce masura ne putem compara si raporta la trendul international?
Nu este atat de diferita de ce se intampla la noi. Principiile sunt peste tot aceleasi. Ce difera, poate, este gradul in care le respectam si resursele de care dispunem pentru a duce principiile pana la capat.
In fata unei societati din ce in ce mai atomizate, cu mecanismele de feedback instantaneu si democratic pe care le aduce internetul, marcile apartin din ce in ce mai putin celor care le-au construit si intra in proprietatea consumatorilor.
Orice spot, oricat de frumos sau inteligent, poate fi contracarat imediat de o confesiune pe un blog sau de un film uploadat pe YouTube, in care unul sau mai multi consumatori i