Uniunea Europeană a inclus România în planurile de dezvoltare a reţelei de transport transeuropene, pe harta oficialilor de la Bruxelles regăsindu-se şi câteva rute care străbat judeţul Dolj.
Eurodeputatul Marian Jean Marinescu a declarat ieri că Parlamentul European a aprobat alocarea de ajutoare comunitare în valoare de 8,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea reţelei transeuropene. Proiectele, a căror finalizare este preconizată în jurul anului 2013, sunt împărţite pe trei axe: modernizarea infrastructurii feroviare, a celei navigabile pe Dunăre şi a drumurilor. Municipiul Calafat figurează pe lista localităţilor incluse în reţeaua transeuropeană, dar nu este inclus în secţiunile prioritare. Drumul conceput de oficialii europeni începe din Budapesta, intră în România pe la Nădlac, unde se bifurcă, iar o parte merge către Sibiu - Bucureşti - Constanţa, iar cealaltă trece prin Calafat, Vidin - Sofia şi Salonic. Prioritate vor avea însă traseele Salonic - Sofia şi Sibiu - Nădlac.
Doljul nu figurează pe axa transporturilor feroviare concepută în laboratoarele de la Bruxelles. Pe teritoriul românesc, calea ferată porneşte din Constanţa şi ajunge la Nurnberg sau Dresda. Secţiunile prioritare vor fi traseele cuprinse între Braşov - Arad - Curtici şi Sofia - Vidin. Cât priveşte dezvoltarea reţelei de transport fluvial, cele două capete ale traseului sunt Galaţi şi Rotterdam, iar secţiunile prioritare străbat mare parte din Dolj.
Nici o autostradă în Dolj
Construirea de autostrăzi în Dolj nu lipseşte numai din agenda europenilor. Planul Operaţional Sectorial în Transporturi elaborat de Guvernul României nu prevede construirea vreunei autostrăzi în această zonă. Eurodeputatul Marinescu a declarat că nici nu se va construi vreuna prea curând. „La noi nu este un trafic care să susţină construirea unei autostrăzi în Dolj. Avem însă şi de