» Guvernatorul BNR spune ca nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie cum va evolua cursul.
» Tendinta de apreciere a leului descurajeaza investitiile straine in surplus, iar regimul de flotare libera elimina unele riscuri macroeconomice.
Cursul monedelor nationale din statele din regiune a avut evolutii uneori neliniare, cu variatii mari, in ultimii ani, astfel ca nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie cum va evolua acesta, a afirmat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Acesta a aratat ca variatiile de curs au fost uneori foarte mari, de circa 25% intr-un interval relativ scurt, iar evolutia nu a fost determinata uneori, la prima vedere, de alti factori decat fundamentele economice. "Nu trebuie creata la nivelul populatiei iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul", a mai spus Isarescu. Acesta a aratat insa ca tendinta de apreciere a leului descurajeaza investitiile straine in surplus, iar regimul de flotare libera a leului elimina unele riscuri macroeconomice pentru Romania, spunand ca regimul valutar din Romania a diferentiat tara de statele asiatice, care aveau cursuri fixe inainte de criza economica. "Politica de cursuri flexibile a scos Romania din categoria de risc a tarilor din Asia, in care ar fi putut fi plasata, in mod exagerat", a declarat Isarescu.
Posibilitati de interventie
Eventualele iesiri de capital din Romania isi vor gasi corespondent in excesul de lichiditate inca existent pe piata, iar in cel mai rau scenariu BNR ar trebui sa intervina mai intai prin politica de dobanda si in ultimul caz pe piata valutara, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, fluxurile pe termen scurt se cifreaza la aproximativ doua miliarde euro, iar excesul de lichiditate din piata este inca ridicat, respectiv 3-4 miliarde de euro.