Marius Oprea(Foto: Ziua de Cluj)
Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, consilier al premierului pe probleme de siguranta nationala, Marius Oprea (foto) considera ca, in continuare, accesul la arhivele fostei Securitati este extrem de dificil. In opinia sa, condamnarea comunismului nu a produs, inca, nici un fel de efecte, fostii securisti bucurandu-se de pensii mari, spre deosebire de victimele lor.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care il conduceti, a depus o sesizare penala la Parchetul Militar impotriva a 210 fosti comandanti de inchisori comuniste, acuzati de genocid.
Si ofiteri politici, loctiitori la comanda.
Nu ati vrut sa le faceti publice numele. Au aparut, in presa, doar sapte dintre ei. Care este motivul?
Si acele sapte nume au aparut cu cateva informatii destul de vagi. Noi vrem ca o ancheta penala sa isi spuna cuvantul. Apoi, cercetatorii institutului lucreaza fiind acreditati de acel Oficiu privind datele cu caracter personal. in al treilea rand, si nu ultimul ca importanta, sunt date care sunt considerate in continuare clasificate in aceste dosare.
De ce?
Pentru ca sunt secrete de stat. Asa scrie pe ele. Multi dintre ei s-au pensionat dupa 1989, iar unii dintre ei nu au lucrat numai la penitenciare, sunt cazuri in care au lucrat pentru servicii.
Va incurca treaba aceasta?
Ne incurca, dar trebuie sa respectam legile. Nu putem fi chiar noi cei care incalca legile, mai ales ca, pe astfel de mici chichite de nerespectare a prevederilor legale, orice avocat poate sa desfiinteze orice actiune penala.
Din primul lot de 210 presupusi tortionari, cati au legatura cu Clujul, cati au lucrat aici?
@N_P