Consultarile politice de la Cotroceni vin intr-un moment in care apele in politica romaneasca sunt mai tulburi decat oricand si in care nici unul dintre partide nu si-a conturat o strategie clara pentru perioada urmatoare. Intreaga scena politica este prinsa intr-o lupta surda si haotica, dusa pe mai multe paliere, in interiorul fiecaruia dintre partide, dar si transpartinic.
» Majoritatea politica – PSD, PNL si PC – refuza sa discute luni cu Basescu despre "majoritatea politica transparenta" solicitata de seful statului. PRM nu participa la consultarile de la Cotroceni.
» Votul uninominal – convenit de principiu in Comisia pentru codul electoral intre toate partidele, uninominalul pare sa fie acceptat si sustinut de toate partidele, dar PSD a anuntat ca nu este de acord cu acest lucru, Geoana invocand lipsa de timp pentru adoptarea legii si aplicarea ei. Aceeasi idee o sustine si PNL.
» Revizuirea Constitutiei – intruneste, ca necesitate, consensul clasei politice. PD opteaza pentru republica prezidentiala, PSD nu s-a decis, PNL se gandeste la republica parlamentara ori chiar monarhie.
» Alegerile pentru PE – PSD, PNL si UDMR refuza sa discute si acest subiect cu Basescu, pe motiv ca "stabilirea datei euroalegerilor revine in sarcina Guvernului, nu a presedintelui".
» Lustratia si legile sigurantei – liderii PD vor cere, la Cotroceni, introducerea legii lustratiei si finalizarea pachetului legislativ privind securitatea nationala. PSD nu accepta discutia pe tema lustratiei, dar e dispus sa negocieze legile sigurantei. PNL si-a trecut in agenda proprie legea lustratiei, dar nu negociaza legile sigurantei redactate de liberali cu seful statului. UDMR sustine lustratia, PC nu.
» Anticipatele – alegerile anticipate sunt excluse, ca optiune, de catre PSD, PC si PNL. UDMR si PRM sustin, cel putin declarativ, iar PD si PLD le propun in mo