„Uniţi cu o linie sărbătorile Maicii Domnului scrise în coloana din stânga cu descrierea sărbătorii, aflată în dreapta!” Copiii de 9-10 ani sunt obişnuiţi cu astfel de jocuri, doar că acum jocul e pe teme religioase. Un alt exemplu: „Să construim o arcă!” Alături, sunt date indicaţiile, cu desen cu tot, despre cum se face o bărcuţă din hârtie. „Cam aşa arăta şi arca lui Noe”, îşi vor spune micuţii. Explicaţiile despre facerea lumii, despre sărbători sau despre sfinţi sunt simple, plăcute, Iisus pare prietenos, iar desenele exemplifică învăţătura Domnului. Aşa arată ghidul catehetic pentru copiii de 9-10 ani, pe care Biserica Ortodoxă Română, împreună cu asociaţia World Vision, încearcă să îl introducă în parohii. În total, vor fi 24 de volume, pentru copiii de la 6 la 17 ani.
BOR a venit cu această idee după ce mai multe biserici ortodoxe din lume i-au simţit avantajele. „Metoda clasică a catehezei, a învăţăturii religioase, este discursul. Doar că un copil de câţiva ani nu poate înţelege acest lucru. Aşa că îl vom aborda prin alte metode. Îl vom lăsa să descopere învăţătura creştină, să interacţioneze şi să aplice tot ce învaţă”, ne-a spus părintele Naclad Constantin, care coordonează proiectul numit „Hristos împărtăşit copiilor”. Astfel, o dată pe săptămână, micuţii vor avea parte de această învăţătură chiar în biserică. Ghidurile, însă, nu se substituie manualelor sau orelor de religie. „Sunt instrumente complementare. Era nevoie de o strategie catehetică. La această vârstă, copiii prind cel mai bine învăţătura creştină”, a adăugat părintele. De un an de zile, de când se derulează proiectul, aproape 2.000 de copii au învăţat despre Dumnezeu în acest mod, toţi fiind entuziasmaţi de această abordare. (M.C.)
„Uniţi cu o linie sărbătorile Maicii Domnului scrise în coloana din stânga cu descrierea sărbătorii, aflată în dreapta!” Copiii de 9-10 ani sunt