Am trecut graniţa in Cisiordania cu emoţii. La sosire in Bethleem am găsit adăpost, impreună cu alţi pelerini, in Biserica Naşterii Măntuitorului.Pelerinaj la Peştera Sfăntă
Am trecut graniţa in Cisiordania cu emoţii. La sosire in Bethleem am găsit adăpost, impreună cu alţi pelerini, in Biserica Naşterii Măntuitorului.
Păşim infriguraţi printr-un locaş inalt şi intunecat, fără pereţi impodobiţi de icoane. "Din chipul Măntuitorului, ne arată maica impresionanta pictură ce ne priveşte din inaltul coloanelor, a izvorăt de căteva ori mir. Aici Patriarhul Ierusalimului slujeşte Naşterea Domnului."
GROTA NAŞTERII. Inainte de a ne face meseria de jurnalişti, ne facem datoria de creştini şi coborăm intr-o incăpere strămtă, cu aer inecăcios. O stea aurie şi căteva candele stau mărturie minunii naşterii. Pelerinii, italieni după vorbă, se imbrăţişează şi incep să cănte. După ce ne odihnim un pic, păşim pe scările sculptate in stăncă, intrarea şi ieşirea din peşteră nefăcăndu-se prin acelaşi loc.
PARACLISERUL. Il aşteptăm pe părintele Mihail. Este singurul călugăr romăn care slujeşte la această biserică ce ţine de Patriarhia Grecească. Intre timp sosesc alte valuri de pelerini: asiatici, afro-americani, ruşi. Locul unic uneşte rase, culori şi religii diferite. Din inaltul bisericii picură stropi de ploaie, semn că acoperişul ar avea nevoie de o reparaţie. Părintele Mihail ne onorează rugămintea de a spune căteva cuvinte: "Prima biserică a Naşterii a fost construită de Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena, cănd au venit să descopere Locurile Sfinte. A fost singura biserică nedistrusă de invazia perşilor (din 614), care a devastat tot ce a intălnit in cale. Această biserică a rămas, pentru că la intrare erau reproduşi in mozaic cei trei magi de la Răsărit, imbrăcaţi cu veşminte asemănătoare cu ale perşilor, şi au crezut c