Daca pustimea de azi nu dă buzna în cinematografe, preferând să vadă filme pe internet sau la DVD-player, poate că puştimea de altădată va face o escală în sălile de proiecţie. Cei care au deja copii au acum ocazia să-şi amintească de propria copilărie, cu ajutorul unui lungmetraj regizat de Radu Vasile Igazsag. „O scurtă poveste” este un documentar de animaţie care trece în revistă filme de gen româneşti, realizate între anii 1927 şi 1990. Pelicula va avea premiera în cinematografe, cum nu se poate mai potrivit, pe 1 iunie.
„Sper că pentru spectatori acest film va fi un bun ghid prin animaţia românească”, a declarat regizorul, care a adunat în acest proiect fragmente din 45 de filme realizate de 37 de regizori, selecţionate dintr-o arhivă de 1.200 de filme de animaţie. „Am fi vrut să avem acces la mai multe filme, dar, din păcate, ne-am lovit de starea precară a unora dintre acestea, a spus regizorul Radu Vasile Igazsag. De asemenea, am considerat că este mai bine să ne oprim undeva la graniţa anilor ’90, poate şi pentru că perioada de până atunci este mai împlinită şi mai «eroică»”.
În film, secvenţele de desene animate sunt prezentate de pictorul-povestitor Horaţiu şi partenerul său Virus, ambele personaje interpretate de Horaţiu Mălăele. Acesta îi poartă pe spectatori printre filme de desene animate precum „Haplea” (cel mai vechi film românesc de animaţie, realizat de Marin Iorda în 1927), continuând cu „Scurtă istorie” de Ion Popescu Gopo (Palme d’Or Cannes 1957), „Pe fir”, „Aventurile lui Pin Pin”, de Luminiţa Cazacu, „Robinson Crusoe” al lui Ion Truică, sau „Maria Mirabela în Tranzistoria”. Alţi realizatori de animaţie care se mai regăsesc în colajele filmului sunt Nell Cobar, Matty Aslan, Olimp Vărăşteanu, Laurenţiu Sârbu.
Fireşte că aceste poveşti animate nu pot rivaliza cu superproducţiile doldora de efecte speciale din zilele noastre. F