Nu trebuie creata iluzia in randul populatiei ca cineva ar sti ce evolutie va avea cursul leu/euro, mai ales tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, in mai multe state din regiune, cursul monedelor nationale nu a avut intotdeauna evolutii liniare, ci chiar mari variatii, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar despre comparatii macroeconomice in perioada postaderare.
"Nu trebuie creata, la nivelul populatiei, iluzia ca cineva stie ce se va intampla cu cursul", a spus Isarescu. Acesta a aratat ca variatiile cursului au fost uneori semnificative, chiar 25% intr-un interval relativ scurt, iar evolutia nu a fost determinata, in unele cazuri, de alti factori decat de fundamentele economice.
Aprecierea leului descurajeaza investitiile straine in exces
Totodata, guvernatorul BNR a aratat ca, daca tendinta de apreciere a leului s-ar mentine, aceasta ar descuraja investitiile straine in exces, regimul de flotare libera a leului eliminand unele riscuri macroeconomice pentru Romania. In ceea ce priveste eventualele iesiri de capital din tara, Isarescu a explicat ca acestea isi vor gasi corespondent in excesul de lichiditate inca existent pe piata, iar in cel mai rau caz banca centrala va interveni mai intai prin politica de dobanda si de-abia apoi pe piata valutara. Aceste scenarii sunt pur teoretice si nu presupun prognoze ale Bancii Nationale a Romaniei, a precizat Isarescu. Potrivit guvernatorului, fluxurile pe termen scurt se ridica la aproximativ doua miliarde euro, in timp ce excesul de lichiditate din piata se situeaza la un nivel inalt, respectiv 3-4 miliarde euro. "Cu exceptia ultimei perioade, in care Ministerul Finantelor a atras doar intr-o luna doua miliarde euro, eu cred ca banca centrala atrage din piata, in medie, patru miliarde euro", a spus Isarescu. "Chiar daca ar fi sa iasa