Aproximativ 500 de milioane de euro, puse la dispoziţie de Uniunea Europeană muncitorilor care au rămas fără loc de muncă în urma delocalizării companiilor din comunitatea celor 27, au rămas aproape intacte, relatează cotidianul „Financial Times”, care pune sub semnul întrebării necesitatea acestui fond comunitar, care ar putea fi alocat unor alte sectoare. Pentru accesarea acestui fond, menit să „prevină şocurile” create în urma competiţiei forţei de muncă europene (mai scumpă), cu cea din Asia sau Africa, autorităţile de la Bruxelles nu au primit până în prezent decât două cereri, susţine FT.
De altfel, cele 500 milioane de euro au fost puse la dispoziţie muncitorilor din statele membre, la sfârşitul anului trecut, nu din iniţiativa mai multor ţări europene, ci în urma presiunilor făcute de Franţa. Parisul a cerut crearea aşa-numitului „fond de ajustare la globalizare” pentru a-i ajuta pe salariaţii care au fost disponibilizaţi de la marile companii producătoare de automobile – PSA Peugeot Citroën şi Renault. E drept, aproximativ 4 milioane de euro din acest fond au fost accesaţi numai de muncitorii francezi. „Suntem primii care am aplicat pentru aceste fonduri.
Este o modalitate de a demonstra că acest fond a fost creat pentru a ajuta oamenii să-şi găsească slujbe şi să se repună pe picioare”, susţine un purtător de cuvânt al Guvernului francez, citat de cotidianul britanic. Dar, în ciuda argumentelor aduse de partea franceză, beneficiar net al unei părţi din cele 500 de milioane de euro, o serie de oficiali din cadrul Executivului de la Bruxelles consideră că pierderea masivă a locurilor de muncă în rândul forţei de muncă din Europa, în detrimentul muncitorilor asiatici sau africani care sunt plătiţi mult mai puţin, a fost supraestimată. Pe de altă parte, alţi înalţi reprezentanţi europeni susţin eficienţa acestui fond, deoarece „globalizarea este