Bancile comerciale vor solicita Bancii Nationale a Romaniei sa renunte la validarea normelor interne de creditare si la aplicarea unor masuri de prudentialitate in vederea monitorizarii, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. "S-a hotarat sa transmitem BNR o lista cu propuneri reprezentand hotarari ale adunarii generale (a ARB - n.r.) care urmeaza sa fie discutate marti de Consiliul de Administratie al ARB cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Propunerile sunt legate de detaliu, de modul in care vad bancile ca trebuie facuta validarea normelor, sau mai generale, printre cele mai categorice fiind eventualitatea ca BNR sa renunte la exercitarea ca prerogativ de validare a normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate", a spus Ghetea.
Pana in prezent, doar Alpha Bank Romania si BRD-Groupe Société Générale au primit avizul oficial, urmand sa acorde credite cu avans mai mic si grad de indatorare mai mare. Aproximativ 20 de banci au trimis BNR proiecte privind normele noi, dar unele au fost returnate de catre banca centrala, care a apreciat ca nu sunt respectate cerintele de prudentialitate.
In aceste conditii, o serie de bancheri au acuzat BNR ca distorsioneaza piata, prin termenele diferite de avizare. Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven Van Groningen, a afirmat joi ca nu este normal ca bancile sa nu aiba nicio idee asupra termenului de validare a normelor interne de creditare. "Nicio banca nu are vreo idee clara despre cand va avea normele validate, ceea ce este destul de grav. Un supraveghetor al pietei trebuie sa aiba motive foarte clare pentru a limita activitatea unei banci fata de altele", a declarat Van Groningen.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca BNR a insistat ca bancile comerciale sa prezinte un punct de vedere comun privind av