- Am trecut de referendum. Incepe un alt episod : lupta pentru sau contra votului uninominal. Care sunt avantajele si dezavantajele unui astfel de sistem electoral?
- Cu siguranta, exista niste avantaje. In primul rand, votul uninominal ar schimba felul in care functioneaza relatiile in interiorul partidelor. Adica, ar impune introducerea unor criterii de desemnare a oamenilor, de desemnare a candidatilor care in prezent nu exista. Acesta ar fi principalul avantaj. Cred insa ca acest tip de sistem electoral este o formula de a schimba structurile dupa care functioneaza institutional partidele. Dupa parerea mea, partidele politice sunt cele mai nereformate institutii din tara. Nu exista criterii legate de analiza in interiorul acestora, nu numai de a formula strategii, dar si de a selecta cadre. Nu exista responsabilitate reala atunci cand se promoveaza in mod caraghios oameni care nu au nicio legatura sau nu au nici un fel de competenta intr-o functie. In momentul in care va conta mult mai mult numele decat acum, atunci este de asteptat ca responsabilizarea sa creasca. Aceasta este partea buna a votului uninominal. Singur, exista si anumite probleme, cea mai importanta este aceea ca oamenii cred ca acest vot uninominal este o solutie miraculoasa pentru rezolvarea problemelor din clasa politica. Nu este. Eu cred ca este inceputul unui proces, care va fi ceva mai lung. Repet, votul uninominal nu este o solutie miraculoasa, nu va da rezultate peste noapte, dar suntem in directia cea buna.
- Cine sunt cei care continua sa sustina votul pe liste?
- Fundamental exista doua partide care se opun pe fata votului uninominal. Unul este U.D.M.R-ul, nu pentru ca nu ar avea oameni, ci pentru ca este un partid cu concentrare regionala si atunci ar suferi serios in aceasta situatie. Cel de-al doilea este Romania Mare, pentru ca acest partid este absolut dependent