Foto: Romania libera
Dupa achizitionarea Petrom de catre OMV si a Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank, Austria si-a asigurat pe termen lung pozitia de lider la capitolul investitii straine in Romania.
Olanda sustine, de asemenea, ca e investitorul nr. 1, daca se ia in calcul grupul Rompetrol, al carui holding este inregistrat in Olanda.
Austriecii nu se lasa impresionati de aceasta presupusa cursa pentru primul loc, considerand ca investitiile lor nu sunt paravan pentru firme romanesti.
Temerile presedintelui Traian Basescu cu privire la cumpararea unor actiuni OMV de catre Gazprom nu par a fi fost nefondate. Saptamana trecuta, Gazprom
si OMV au semnat un memorandum pentru a controla impreuna centrul austriac de distributie a gazului de la Baumgarten. Deocamdata nu este clar care va fi rolul exact al gigantului rus.
Ambasadorul Zeileissen ne asigura ca "nu poate fi vorba de o preluare a actiunilor OMV de catre Gazprom".
Cu ce impresii parasiti Romania, dupa mai bine de cinci ani in care ati fost ambasador la Bucuresti?
— S-au schimbat incredibil de multe in acesti ani. si s-a schimbat si perceptia din strainatate asupra Romaniei. In 2002, perceptia era inca dominata de evolutiile negative ale anilor ’90.
Pe atunci, nimeni din Austria nu s-ar fi gandit ca Romania va adera atat de curand la Uniunea Europeana si, inainte de asta, la NATO.
Iar, intre timp, Romania a ajuns un fel de Eldorado pentru investitorii straini - toata lumea vrea sa investeasca sau sa cumpere ceva aici...
Ati primit semnale de ingrijorare de la investitori cu privire la criza politica actuala?
— Nu, deloc. Cum Romania este acum membru UE, aceasta criza este vazuta ca un rezultat al ultimelor alegeri si al Constitutiei - dar nu ca ceva neobisnuit. si noi in Austria