Compania Eurotunnel a anuntat ca a realizat un schimb de actiuni in cadrul ultimei etape de restructurare a datoriilor, prin care evita intrarea in faliment.
"Eurotunnel este salvata dupa reusita programului de schimb al actiunilor, care permite companiei sa o ia de la inceput", a declarat presedintele si directorul general, Jacques Gounon. Compania are 2.260 de angajati si circa 660.000 de actionari, dintre care 70% sunt investitori individuali. Eurotunnel a informat institutia franceza de reglementare a pietei, AMF, ca a obtinut 87% din noile "unitati" oferite in schimbul de actiuni, indeplinind conditia de a atrage 50% plus o unitate. O unitate reprezinta o actiune Eurotunnel SA si una a Eurotunnel Plc.
"Oferta va avea un rezultat pozitiv", a anuntat AMF, adaugand ca rezultatul final va fi comunicat la 31 mai. Programul va fi redeschis ulterior, pentru a permite si altor actionari sa-si schimbe titlurile.
Creditorii companiei au convenit la sfarsitul anului trecut reducerea cu 54% a datoriilor Eurotunnel, la 4,16 miliarde de euro, de la 9,07 miliarde de euro, in schimbul unei participatii majoritare la noul Groupe Eurotunnel SA (GET), care va detine toate activele operatorului tunelului de sub Canalul Manecii. In august 2006, Eurotunnel a fost plasata sub protectia unei legi speciale de protectie fata de creditori, introduse recent in Franta. Goldman Sachs, Deutsche Bank si Citigroup vor furniza companiei un imprumut de refinantare in valoare de 2,84 de miliarde de lire sterline.
Creditorii si proprietarii de obligatiuni vor primi un mix de numerar si obligatiuni convertibile, in schimbul datoriilor si obligatiunilor vechi, dar la un pret cu mult sub valoarea nominala. Noile actiuni GET vor fi emise la 28 iunie si vor fi tranzactionate la Bursa Euronext din Paris si la London Stock Exchange, dupa finalizarea formalitatilor.
Compania