Jenant. Romania este o tara care si-a batut joc sistematic de anumite valori si simboluri, la loc de cinste figurand acordarea gradelor militare, a decoratiilor si a onorurilor militare
Bogdan Tiberiu Iacob
Ceea ce in alte tari e rezervat pentru oamenii care si-au varsat sangele pentru patrie, la noi e bun pentru manelisti, securisti, infractori, actori de mana a treia, telenoveliste, gazetari de partid si artisti, adesea, de duzina. La noi, numai cine nu vrea nu e inmormantat cu onoruri miltare.
Pentru romanul de rand, apare o ciudatenie ca respectivele onoruri, pe care le asociezi, de obicei, cu moartea unui general acoperit de glorie sau a unui erou national, sunt acordate unor interpreti de cantece de pahar, actori de revista, scriitori si alti artisti, sportivi de renume etc.
In SUA, doar pentru fostii presedinti
In SUA, spre exemplu, onorurile militare sunt acordate unei singure categorii de oameni care nu au avut tangente cu uniforma militara, respectiv fostilor presedinti, dar acestia au fost, sa nu uitam, comandantii supremi ai fortelor armate. In rest, onorurile militare se acorda strict militarilor, rezervistilor ori veteranilor de razboi. In iunie 2002 a fost nevoie de o derogare speciala pentru ca un grup de 37 de civili care lucrasera pentru armata SUA in al Doilea Razboi Mondial sa primeasca dreptul la onoruri militare. Si vorbim aici, totusi, de femei din Women?s Air Force Pilots, de surori medicale de front s.a.m.d., adica oameni care si-au pus vietile la bataie. Nu altfel stau lucrurile in alte tari care respecta cu adevarat haina militara si nu incurca borcanele cand e vorba de valori.
Onoruri la kilogram
In Romania, insa, in fiecare an, mii si mii de oameni care au tangente cu militaria, precum baba cu mitraliera, primesc dreptul de a li se trage salve de artilerie peste mormant. Printre cei inmorman