Deficit bugetar urias, coruptie, economie subterana in crestere – problemele cu care se confrunta actualul guvern de la Budapesta il infunda politic pe premierul Ferenc Gyurcsany.
Mai intai a fost minciuna. Apoi, deficitul bugetar. Acum, scandalurile de coruptie si viol din politie. Cu toate ca ministrul de Interne si-a dat demisia, fiind inlocuit, saptamana trecuta, cu ombudsman-ul Albert Takacs, premierul ungar Ferenc Gyurcsany este in picaj liber in sondajele de opinie. Partidul sau, de stanga, este cotat la 32%, in timp ce Fidesz, partidul de centru-dreapta, are 55% in sondajele de la inceputul lunii.
Premierul spera ca noul ministru de Interne sa refaca reputatia politiei, dupa trei scandaluri ce au tinut prima pagina a ziarelor ungare. Dupa ce un politist a fost acuzat ca a furat bani de la o banca unde avusese loc o luare de ostatici, alti cinci politisti sunt acuzati, de o tanara de 21 de ani, ca au retinut-o fara motiv, iar unul dintre ei ar fi violat-o. Ultimul scandal este legat de 13 politisti de autostrada care luau mita. seful politiei din Budapesta, Peter Gergenyi, si cel al Politiei nationale, Laszlo Bene, au demisionat imediat, fiind urmati, la cateva zile, de ministrul de Interne Jozsef Petretei.
Problema cea mare pentru Ungaria ramane insa deficitul bugetar, care depaseste cu peste doua procente din PIB cota maxima de 3% admisa de UE. In ciuda declaratiilor in care asigura UE si poporul ungar de angajamentul actualului guvern pentru reforme economice serioase, strategia lui Gyurcsany nu a dat roade: in loc sa reduca din impozite si sa creasca nivelul colectarii lor, premierul a ridicat cotele de impozitare. Guvernatorul Bancii Nationale, Andras Simor, refuza sa dea un pronostic pentru data la care tara sa ar putea intra in zona euro.
Scandalurile si situatia economica ii vin manusa fostului premier Viktor Orban, li