Situatia de criza creata in jurul lui Paul Wolfowitz a fost depasita prin demisia acestuia din pozitia de presedinte al Bancii Mondiale. Criza de identitate cu care se confrunta Banca Mondiala se afla insa numai la inceput.
Intreaga arhitectura economica internationala creata dupa cel de-al doilea razboi mondial (Banca Mondiala, Fondul Monetar International si entitatea cunoscuta in prezent sub numele de Organizatia Mondiala a Comertului) se clatina sub greutatea globalizarii, disputelor comerciale si ambitiilor puterilor economice in crestere din Asia si din alte regiuni, spun specialistii si strategii, scrie International Herald Tribune.
Banca Mondiala si grupurile asociate acesteia au fost create pentru a sustine economia internationala in 1944 in Bretton Woods, New Hampshire.
Rolul Bancii Mondiale trebuia sa fie acela de recladire a Europei si reducere a saraciei in alte regiuni prin intermediul imprumuturilor. Fondul Monetar International a incercat sa evite crizele financiare prin monitorizarea politicilor economice ale tarilor. Organizatia Mondiala a Comertului a incercat sa asigure o buna circulatie a bunurilor si serviciilor, sustinand in acest fel dezvoltarea economica.
Sumele imprumutate de Banca Mondiala Chinei, de exemplu, se ridica la 40 miliarde de dolari si vizeaza 274 de proiecte. Acum, insa, China este o superputere in domeniul exporturilor, detinand rezerve in valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, fiind atat de bogata incat a anuntat recent propriul program de creditare in valoare de 210 miliarde de dolari destinat Africii. Unii se intreaba daca Banca Mondiala ar trebui sa acorde vreun imprumut Chinei.
"Sistemul de la Bretton Woods este acum unul depasit", a declarat Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei americane, in prezent presedinte al comitetului executiv al Citigroup.
Eckhardt Deutscher, un ofi