Mii de creştini au prăznuit sâmbătă Moşii de vară, ieri Rusaliile, iar astăzi - Sfânta Treime. Locaşurile de cult au devenit neîncăpătoare. Copiii, foarte mulţi tineri, dar şi vârstnicii au venit la praznicele prilejuite de aceste sfinte sărbători. Căldura din ultimele zile nu i-a împiedicat pe enoriaşi să vină la biserici şi mânăstiri. S-au rugat, s-au închinat, au cântat cântece bisericeşti specifice momentului prăznuit sau au ascultat slujba ţinută de preoţi.
Românii au 18 sărbători ale Moşilor, dar cea mai importantă este cea din ajunul Rusaliilor, când e obiceiul să se ţină şi târguri mari, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor. O veche credinţă aminteşte că sufletele morţilor sau ale moşilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, cea de dinaintea Paştilor, preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor fie în ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori. Pomenile au rolul de a-i face pe morţi să plece îmbunaţi la ale lor.
„Rusaliile sau pogorârea Duhului Sfânt se sărbătoresc la 50 de zile după Înviere. În Joia Înălţării, Mântuitorul le-a promis apostolilor, înainte de Înălţarea Sa la ceruri, că va trimite pe Duhul Sfânt de la Tatăl. În ziua de astăzi, ucenicii erau adunaţi într-o casă, iar dintr-o dată s-a auzit un vuiet, care a fost auzit de toţi oamenii care erau în Ierusalim. Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinţii apostoli în chip de limbi de foc şi toţi sau umplut de «puterea dumnezeiească», vorbind alte limbi pentru a tălmăci cuvântul Domnului. În urma predicii Sfântului Apostol Petru s-au botezat aproximativ trei mii de oameni. Tot în această zi a luat fiinţă Biserica în chip văzut“, a spus măicuţa Mihaela.
Astăzi, creştinii prăznuiesc Sfânta Treime. Este ziua în care sunt pomenite la un loc toate cele trei Persoane ale Fiinţei Unice a lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Dintotdeauna se obişnuieşte ca în prima zi de după Rusalii