In cartierul tehnologic 22@ din Barcelona se va inalta, pana in anul 2009, o "cladire inteligenta", care va genera nori, se va lumina in timpul noptii si nu va avea nevoie de curatare exterioara, scrie "El Mundo".
Arhitectul Eric Ruiz Geli a lucrat timp de doi ani la proiectarea cladirii, care se va numi Media-Tic. Preocupat de protectia mediului, arhitectul si echipa sa cauta sa obtina un coeficient de consum energetic cat mai mic la fiecare cladire proiectata, iar pentru Media-Tic ei au brevetat o inovatie: utilizarea pentru fatada, ca izolator, a unui material hibrid, unic in lume, numit EFTE (Etilen Tetrafluor Etilen). Datorita acestuia, se va realiza o economie de energie de 20 pana la 40 la suta.
Fatada cladirii va fi construita dintr-un ansamblu de "perne verticale" (cum a denumit arhitectul Ruiz Geli componentele din EFTE), prin care circula continuu un curent de aer ce se transforma in vapori cu ajutorul unui aparat cu azot lichid. Prin acest sistem, cladirea genereaza nori artificiali, mentinand umbra si racoare in incaperi. Cantitatea de vapori generata poate fi reglata in functie de intensitatea soarelui. EFTE asigura si o protectie de 85 la suta impotriva razelor ultraviolete. Materialul este antiaderent, ceea ce inseamna ca nu va fi nevoie de curatare exterioara.
Imobilul are un sistem eficient de captare a energiei solare in timpul zilei si de autoiluminare nocturna, ssimilar luminii fluorescente a unor meduze.
Cladirea, avand 23.000 de metri patrati construiti, va fi terminata in 2009, costurile fiind estimate la 27 milioane de euro, din care fatada din EFTE va reprezenta doar cinci la suta. In cartierul tehnologic 22@ din Barcelona se va inalta, pana in anul 2009, o "cladire inteligenta", care va genera nori, se va lumina in timpul noptii si nu va avea nevoie de curatare exterioara, scrie "El Mundo".
Arhitect